een nieuw thuis

een nieuw thuis

Thuiskomen.

Als iemand bij kinderpsychiatrie is uitbehandeld en thuis wonen niet meer mogelijk is vanwege de benodigde zorg, dan is het vinden van een geschikte woonplek nog niet zo eenvoudig. ’’Inmiddels woont onze zoon binnen van Tongerloo Zorggroep. De woongroep waar hij woont, is goed samengesteld. Als er een plek vrij komt voor een nieuwe bewoner, wordt door van Tongerloo Zorggroep eerst goed bekeken wie er past bij de bewoners die er wonen. Dat zijn nou nét de dingen die er toe doen, is onze zoon gelukkig en heeft hij een fijne klik met de mensen om hem heen. Structuur is erg belangrijk. Drie maaltijden per dag, vaste taken en activiteiten, rust en regelmaat zijn de belangrijke onderdelen van zijn dagelijkse leven. We zien dat juist die huiselijke sfeer en gezelligheid hem zichtbaar doen opbloeien. Toen we na vele omzwervingen hier terechtkwamen, voelde dit als thuiskomen. Onze eerste gesprekken met Ron en Dorien van Tongerloo over een fijne plek voor onze zoon, voelden helemaal vertrouwd’’.

Moeder van een bewoner, woonachtig bij van Tongerloo Zorggroep.

Een nieuw thuis.

Voorzichtig op zoek naar een fijn thuis voor hun zoon, kwamen deze ouders bij van Tongerloo Zorggroep terecht. Rekening houdend met de toekomst bleek een beschermde woonvorm de beste optie. ‘’Onze zoon heeft geen 24-uursbegeleiding nodig en toch is zelfstandig wonen helaas geen optie. Wij waren erg verrast tijdens het kennismakingsgesprek met Ron en Dorien van Tongerloo. Wij hadden direct een klik, waardoor wij het vertrouwen hadden dat onze zoon in de toekomst op een fijne, hartelijke en verzorgde plek kon gaan wonen’’.

‘’Er was een kamer vrij, waar wij eerst konden gaan kijken. Ineens ging het heel snel. Onze zoon heeft Autisme, waardoor hij grote moeite heeft met veranderingen. De eerste maanden had hij het erg zwaar. Omdat wij allen vertrouwen hadden dat dit de beste optie is, zetten wij door. Inmiddels woont hij een aantal jaren bij van Tongerloo Zorggroep. Wij hadden ons geen betere plek kunnen wensen. De structuur, sfeer en vooral de warme, sociale aanpak hebben ervoor gezorgd dat onze zoon zich echt thuis voelt’’.

Moeder van een bewoner, woonachtig bij van Tongerloo Zorggroep.

Zelfstandig én begeleid.

Revo woont al een aantal jaren bij van Tongerloo Zorggroep. ‘’Ik woon vlak bij de winkels en het centrum, waar ik graag een milkshake koop. De huisarts en het ziekenhuis waar ik werk zijn harstikke dichtbij! En bij mijn ouders, ook daar ben ik heel snel”. Revo heeft een eigen kamer en woont samen met twee anderen in een woongroep. Zij delen daar een woonkamer, badkamer en keuken. Hij heeft wel hulp nodig, maar woont graag zo zelfstandig mogelijk. ‘’De begeleiders helpen me bijvoorbeeld met het vouwen van de was, dat kan ik namelijk niet zo goed. Ik vind het ook fijn dat ik ook alleen op mijn kamer kan gamen. Met mijn huisgenoten kan ik het goed vinden, we halen wel eens grappen uit met de begeleiding’’. Samen met begeleiding houden Revo en zijn medebewoners het huis schoon volgens een strak schema. Hij is er trots op dat de ‘inspectie’ (audit ISO) geen verbeterpunten had toen zij hun gezamenlijke woning kwamen bekijken. Sowieso is het een en al gezelligheid in het huis van Revo. Hij trakteert maar liefst twee keer per jaar op vlaai: op zijn verjaardag én op de dag dat hij bij van Tongerloo Zorggroep kwam wonen.

Revo, bewoner bij van Tongerloo Zoggroep.

Fijn wonen en vertoeven.

‘’Ik heb mijn eigen kamer ingericht en kan me hier terugtrekken als ik dat wil, maar het contact met andere bewoners en begeleiding vind ik heel fijn. Ik ben dankbaar dat ik hier mag wonen. Ik heb veel meegemaakt en ben veel kwijtgeraakt. Hier heb ik een fijne en veilige plek gevonden om te wonen’’. José waardeert de persoonlijk aandacht van de begeleiders enorm. ‘’Ze maken tijd voor een praatje en vragen hoe het met je gaat. Alles in huis is netjes en schoon, dat vind ik erg belangrijk. Het is fijn wonen en vertoeven bij van Tongerloo Zorggroep’’.

José, bewoner bij van Tongerloo Zorggroep.

Een luisterend oor.

Om nieuwe en oude gedachtes een plek te geven, maakt Jan met regelmaat een wandeling. Jan ervaart geheugenproblemen. Hij vindt het fijn om zich terug te trekken op zijn eigen kamer. ‘’Op mijn kamer hangen mijn schilderijen, foto’s en ik heb een eigen tv. Ik ben graag op mijn kamer, maar als ik iemand nodig heb is de begeleiding er voor me. Ik vind het erg fijn dat er goed naar ons geluisterd wordt”. Jan heeft niet alleen goed contact met de begeleiders, maar ook met Ron en Dorien van Tongerloo. ‘’Hun betrokkenheid is er voor iedereen’’.

Jan, bewoner bij van Tongerloo Zorggroep.